úterý 19. května 2009

Kdo jsme a co děláme

Komunita mládeže je následnou péčí Sdružení SOS DV

Na Komunitu mládeže (dále KM) přicházejí děti, které jsou v péči matek pěstounek fungujících v SOS DV (Medlánky a Chvalčov). Podmínkou pro pobyt v KM je ukončená základní devítiletá školní docházka, zahájení studia nebo nastoupení do trvalého pracovního poměru. Vstup do KM je dobrovolný. Rozhodnutí, zda se mladý člověk cítí na to, aby se začal osamostatňovat, je pouze na něm.

Fungujeme jako internátní zařízení od neděle večer do pátku. Narozdíl od běžného internátu, mají naši mladí klienti připravený "program", který počítá s jejich postupným osamostatňováním a přebíráním zodpovědnosti za vlastní život.

Našimi hlavními prioritami v práci s mladými lidmi jsou:

-jejich soustavná a kvalitní příprava na budoucí povolání /což je vlastně dohled nad jejich každodenním učením do školy, plnění si školních povinností, pomoc při učení/.

- dospívající se učí jak se sám o sebe postarat. U nás to v praxi znamená, že se učí si sám vyprat a obstarat si svoje prádlo /máme k dispozici pračku /, uklízí si po sobě nádobí ,nakupuje si a následně vaří jídlo.

- komunikace s úřady, vyřizovat si svoje záležitosti sám za sebe. Učí se hospodařit se svými penězi a vycházet s nimi.

Snažíme se klienty naučit jak si hledat práci, jak hledat byty, kde hledat případnou pomoc a jak si pomoct sám.

Klienti se u nás učí sociálním dovednostem, které jsou pro ně nezbytné, až opustí naše „ochranná křídla“. Podporujeme je v tom, aby si hledaly širší sociální sítě a aby se pouze neomezovaly na kontakty s dětmi ze SOS DV.

Ukazujeme svět jako prosto, kde se nachází nepřeberné množství a příležitostí jak dát svému životu smysl.

Hlavním posláním KM je, aby každý z našich klientů dostal takové informace a naučil se takovým dovednostem, aby se dokázal, až odejde z KM a z péče SOS DV, sám o sebe postarat.

Ke každému mladému člověku přistupujme individuálně a každému našemu klientu se snažíme poskytováno takové zázemí, abychom zajistili jeho emoční stabilitu.

Více po kliknutí na obrázek :

Žádné komentáře:

Okomentovat